بهترین روش‌های نگهداری برنج خام ایرانی

۸ نکته مهم برای نگهداری برنج خام در خانه

برای شما هم پیش آمده که کیسه برنج خود را باز کنید و در کمال ناباوری ببینید که برنج‌تان شپشک یا کرم زده؟ قطعاً تجربه تلخ این موضوع را فراموش نکرده‌اید و به دنبال راه‌حل مناسبی هستید تا این بار به درستی از کیسه‌های برنجتان نگهداری کنید.
در کنار این موضوع باید بدانید که برنج‌های ایرانی مستعد آفت هستند و برخلاف برنج‌های خارجی ممکن است پس از چند ماه یا یک‌ سال کم‌کم شپشک بزنند. برای دانستن اینکه چطور می‌توانید جلوی این اتفاق رو بگیرید و یا حداقل آن را به تعویق بیاندازید با ما همراه باشید.

۱. دقت در هنگام خرید برنج

در هنگام خرید برنج مشتی از برنج را بردارید و از نزدیک بررسی کنید که آفاتی مانند شپشک و یا کرم داخل برنج نباشد.

۲. نگهداری برنج در مکان خشک و خنک

مطمئن شوید که مکان برنج خشک و خنک است. رطوبت و گرما باعث خرابی برنج می‌شوند. اکثر مردم برنج خود را در انباری نگهداری می‌کنند که معمولاً مکانی گرم است، بنابراین دقت داشته باشید که اگر می‌خواهید برنج خود را در انبار نگهداری کنید، انبار تهویه‌ای مناسب داشته باشد.

۳. ایجاد فاصله بین کیسه برنج با زمین و دیوار

بین کیسه‌های برنج با زمین و دیوار فاصله ایجاد کنید. این کار مانع نفوذ رطوبت دیوار و زمین به کیسه‌های برنج می‌شود. برای در امان بودن کیسه‌های برنج از سوسک، موش و سایر حشرات نیز آن را در قفسه و یا درجایی بلندتر از زمین قرار دهید.

۴. نگهداری برنج در ظرف مناسب

در حالت کلی برنج را می‌توان در کیسه پارچه‌ای، ظروف شیشه‌ای یا پلاستیکی مات و ظروف فلزی دوجداره(لایه‌ی خارجی فلزی، لایه‌ی داخلی پلاستیکی) نگهداری کرد که از میان آن‌ها نگهداری برنج در گونی‌های نخی بهتر از بقیه است.

بهتر است برای حجم زیاد برنج از کیسه‌های نخی استفاده کنیم؛ زیرا این کیسه‌ها برخلاف کیسهها و ظروف پلاستیکی، سبب می شوند که رطوبت برنج خارج شود و طول عمر آن افزایش یابد ولی برای حجم کم برنج می توان از ظروف شیشه‌ای، پلاستیکی یا فلزی استفاده کرد.

نکته۱: اگر بخواهیم برای نگهداری برنج از ظروف شیشه‌ای یا پلاستیکی استفاده کنیم، این ظروف حتما باید خشک باشند؛ در غیراین صورت در مدت کوتاهی سبب خراب شدن برنج می شوند.

نکته۲: ظروف شیشه‌ای مات نسبت ظروف پلاستیکی برای نگهداری برنج مناسب تر هستند؛ زیرا در صورت نگهداری برنج در ظروف پلاستیکی ممکن است طعم و بوی برنج تحت تاثیر پلاستیک تغییر کرده و برنج کیفیت خود را از دست بدهد ولی در ظروف شیشه‌ای طعم و عطر برنج تغییر نمی کند.

 

۵. جلوگیری از کرم زدن برنج

احتمالا تا‌به‌حال برنج کرم زده را از نزدیک دیده‌اید. برای جلوگیری از آفت زدن یا شپشک زدن برنج، بهتر است که از همان ابتدا یک یا دو مورد از مواد زیر را در ظرف یا کیسه برنج قرار دهید.

• حبه سیر
• فلفل تند و خشک
• میخک
• آهن مانند میخ یا میلگرد
• برگ گردو
• پوست گردو
• برگ درخت چریش
• نمک
• زنجبیل
• زردچوبه

 

۶. نگهداری برنج در مکانی به دور از نور خورشید

برنج را در معرض نور خورشید قرار ندهید چراکه باعث آفت‌زدگی برنج می‌شود. نور مستقیم خورشید نیز موجب خرد شدن دانه‌های برنج می‌شود.

۷. خرید برنجی که به خوبی خشک شده باشه

اصلی‌ترین علت آفت زدن برنج‌های ایرانی این است که در فرآیند سفید کردن برنج به اندازه کافی برنج را در خشک‌کن قرار نمی‌دهند تا رطوبت آن گرفته شود. برنج باید در حدود ۶۰ ساعت در خشک‌کن باشد ولی در فصل برداشت بعضی از کارخانه‌ها به خاطر حجم زیاد کار برنج را به میزان ۳۰ تا ۴۰ ساعت در خشک کن می‌گذارند و همین باعث می‌شود تا برنج زودتر آفت بزند. ما در درکام اطمینان حاصل می‌کنیم که برنج‌هایی که عرضه می‌کنیم به میزان کافی خشک شده باشند تا زود دچار شپشک نشوند.

۸. استفاده از جذب‌کننده اکسیژن در کیسه برنج

یکی از اصلی‌ترین علت‌های فاسد شدن موادغذایی به خاطر اکسیژن هوا است که باعث ایجاد محیطی مناسب برای رشد آفات می‌شود. برای مقابله با این مورد می‌توان از جاذب اکسیژن استفاده کرد و با قرار دادن جاذب اکسیژن در کیسه برنج و یا بسته‌بندی موادغذایی دیگر از آفت زدن آن‌ها جلوگیری کرد.

 

در انبار موجود نمی باشد
۵۱۰,۰۰۰ تومان

برنج طارم محلی درجه یک یکدست و الک شده خوشپخت، خوشمزه با عطر خوب وزن هر کیسه: ۱۰ کیلوگرم زمان برداشت: مرداد ۱۴۰۰ نام کشاورز: آقای ایمانی منطقه برداشت: استان مازندران ضمانت کیفیت + بازگشت وجه قیمت هر کیلو: یک کیسه: ۵۱ هزار تومان دو کیسه: ۵۰ هزار تومان پنج کیسه: ۴۹ هزار تومان ضمانت کیفیت + بازگشت وجه

در انبار موجود نمی باشد
۵۰۰,۰۰۰ تومان

برنج هاشمی ممتاز و درجه یک
یکدست و بوجاری‌شده
محصول شالیزارهای آستانه اشرفیه گیلان
کشت اول سال ۱۴۰۰ (به زودی)
دارای طعم و عطر خوب
مناسب برای پخت در مجالس با رِی زیاد
قیمت هر کیلو ۵۰۰۰۰ تومان
ضمانت کیفیت + بازگشت وجه
* سفارش بسته تست ۱ کیلویی *

در انبار موجود نمی باشد
۳۴,۰۰۰ تومان

بسته تست برنج ایرانی
یک کیلویی - ۶ پیمانه
برنج درجه یک
محصول شالیزارهای شمال
کشت اول و دوم سال ۹۹
لطفاً نوع برنج را انتخاب کنید

این مطلب رو دوست داشتید؟

لطفاٌ بهمون امتیاز بدید(راست ترین ستاره ۱ امتیاز و چپ ترین ستاره ۵ امتیاز دارد )

53 thoughts on “بهترین روش‌های نگهداری برنج خام ایرانی

  1. مهدی says:

    من سالی ۴۰ کیلو برنج طارم مصرف دارم که پنج کیلو برنج هندی قاطیش میکنم خیلی موثره و از شر شپشک راهت شدم شما امتحان کنید طعم برنج هم با این نسبت تغییر نمی کنه

  2. یاسر says:

    ابتدا کیسه برنج رو در نایلون های بزرگ قرار بدید و بعد با کمک لوله جارو برقی هوای باقی مانده لای برنج ها رو خارج کنید و سریع گره بزنید. با مکش جارو برقی اکسیژن تخلیه میشه

    • درکام says:

      ممنون که از وقتی که گذاشتین و تجربه تون رو برامون نوشتین 🙂

  3. محمد says:

    سلام خدمت دوستان عزیز
    من همه این روشهاروامتحان کردم جواب نداد
    دوستم داروسازه وداروخانه داره ،به من گفن آرد ونمک روبه مقدارمساوی باآب مخلوط کن وخمیر درست کن ومثل قرص جوشان درست کن بزارکاملاخشک بشه
    من این کاروکردم کامل جواب داد

    • درکام says:

      سلام ممنون از اینکه تجربه‌تون رو به اشتراک گذاشتین 🙂

  4. محمد صالح says:

    سلام تشکر از مطالب خوبتون، ما برای هر ۱۰ کیلو ۲حبه سیر خشک داخل کیسه میگذاریم از ۶ ماه تا یکسال هیچ مشکلی برای برنجها پیش نیامده است

    • درکام says:

      سلام. خواهش میکنیم، خوشحالیم که مفید بوده 🙂
      ممنونیم که تجربه‌تون رو نوشتین

  5. علی says:

    سلام دوستان وقتی برنج شپشک بزنه نه با نمک ،سیر،فلفل،سرما،کیسه نخی،با هیچی درست نمیشه من تمام این روش ها رو امتحان کردم واقعا جواب نمیده تنها و تنها راه حل ریختن برنج در ظرفی هستش که هیچ اکسیژنی بهش برسه من ۱۰ کیلو برنجی که مونده بود رو تو چندبطری نوشابه ریختم و کاملا تکون دادم تا فضای خالی نداشته باشه تمام این شپشکها چون اکسیژن بهشون نرسید و جای تکون خوردن براش نبود مردن و هیچ شپشک جدیدی متولد نشدن دوستان با اطمینان میگم برنج با این روش تا چند سال سالم می‌مونه … برای یکبار هم که شده امتحان کنید

    • درکام says:

      سلام ممنون که تجربه‌تون رو به اشتراک گذاشتین 🙂
      قرار دادن نمک، سیر، فلفل و یا مواردی که داخل مقاله گفته شده راه‌حلی برای از بین بردن شپشک نیست و از این موارد برای جلوگیری از آفت زدن یا شپشک زدن برنج میتونین استفاده کنین.

    • احمدحسن آبادی says:

      سلام. نظر و روش شما کاملا درسته.

      بنده هم حدود ۱۵۰ بطری آب رو شسته و خشک کردم و …

      یک روش دیگر هم هست.
      میتونید کیسه برنج جدید رو کامل داخل کیسه پلاستیک مشکی بگذارید و در اون رو محکم کره بزنید که هیچ هوایی داخل نره

  6. Bad boy says:

    سلام علیکم
    ما همیشه برنج ایرانی رو طوری نگه داری کردیم که خیلی قشنگ مونده و فاسد نشده

    ولی پارسال و امسال شپشک زده تو برنج

    و فکر کنم به دلیل خشک نشدن مناسب باشه 😳

    ولی در کل ممنون از راهنمایی شما

    • درکام says:

      سلام
      برنج ایرانی در هر صورت شپشک میزنه ولی بسته به یه سری عوامل زمان متفاوتی داره،
      مهم ترین علتش اینکه برنجی که تو فصل برداشت خوب خشک بشه دیرتر شپشک میزنه.
      یه علت دیگه هم نگهداری برنج تا قبل از رسیدن به دست شما و نحوه نگهداری برنج توسط شما هست.

  7. هاشمی says:

    سلام
    با تشکر از راهنمایی مفید شما . میشه برنج رو نمک زد و توی کیسه پلاستیکی مثل کیسه‌های کوچک خیار نگهداری کرد

    • درکام says:

      سلام آقای هاشمی
      خوشحالیم مطلب براتون مفید بوده. ممنونیم که تجربه‌تون رو با ما به اشتراک گذاشتید 🙂

  8. محمد حسین خدایار says:

    سلام ممنون از راهنمایتون کاملا سنجیده و مفید بود ما تابحال از قرصهای شیمیایی استفاده کردیم خوبم جواب داده ولی میگن خطرناکن لطفا راهنماییمون کنید ( متشرم)

    • درکام says:

      سلام روزتون بخیر. خوش حالیم که مقاله براتون مفید بوده 🙂 بهتره که به جای استفاده از قرص‌های شیمایی از موادی مثل حبه سیر، فلفل تند و خشک، میخک،نمک و …تو برنجتون استفاده کنید تا هیچ خطری برای شما و خانوادتون نداشته باشه.

    • درکام says:

      روزتون بخیر. روش‌هایی که تو این مقاله توضیح داده شده برای جلوگیری از آفت زدن برنج هست. زمانی که برنج کرم یا شپشک می‌زنه برای از بین بردنش باید از راه‌های دیگه‌ای استفاده کنید. پیشنهاد می‌کنیم مقاله “روش‌های جلوگیری و از بین بردن شپشک برنج” رو مطالعه کنید.

  9. مهرانه says:

    سلام عزیزان.من برنج روتودبه های پلاستیکی دربسته می ریزم و لابه باش حبه های سیر میزارم،هر۱۰کیلو۴حبه سیرتقریبابزرگ،بعد روی دبه اول ورق نایلون بعددرپوش میزارم برنجم سالم میمونه.

    • درکام says:

      سلام خیلی ممنون که تجربه‌تون رو با ما به اشتراک گذاشتین 🙂

  10. شبنم says:

    برنج های من یک حشره ای شبیه پسه بالدار ازش بیرون‌میاد این چی هست وچگونه از شرش خلاص بشم

  11. امیرعباس حاجی زاده says:

    سلام نمک برنج رو خرد میکنه.میتونین یه نیم کیلو برنج پاکستان بخرین بعد یه مشت از اون رو داخل پارچه نخی قرار بدین و داخل دبه برنجتون بذارین.رطوبت برنجتون رو میکشه و خراب نمیشه.سیر هم خوبه در کنارش

    • درکام says:

      سلام . ممنون که تجربتون رو با ما به اشتراک گذاشتین. در رابطه با رطوبت برنج راه‌های بهتری وجود داره و موردی که شما در مورد برنج پاکستانی گفتین رو تایید یا رد نمی کنیم چون اطلاعی در موردش نداریم.

  12. یوسف نجفی says:

    سلام . درسالهای گذشته حدود چهل پنجاه سال قبل که هیچ مشاور و راهنمایی نبود ومااز شالیزارمون تولیدی داشتیم وازبرنج کوبی برنج سنگین می آوردیم خونه ،بابام همه برنج ها را روی یک حصیر میریخت دوسه روزمیگذاشت تا خنک بشه بعد مقداری نمک با هاش مخلوط میکردوداخل کیسه نخی میریخت برای چیدن کیسه ها ازدیوارفاصله میداد وازکف زمین هم همینطور فاصله میداد.بیش ازبکسال هم برای برنج ها اتفاقی نمی افتاد.نمک نمک نمک.

    • درکام says:

      سلام وقتتون بخیر. ممنون که تجربه‌تون رو با ما به اشتراک گذاشتین 🙂

  13. hamid says:

    سلام .لطفا راهنمایی کنید برنج جوجه زده شبیه مورچه میمونه چیکار کنم این ازبین بره..ممنون میشم راهنمایی کنید

    • درکام says:

      سلام. حشره‌ای که می‌فرمایید شپشک برنج هستش که ما تو مقاله ” روش‌های جلوگیری و از بین بردن شپشک برنج ” کاملا راجع بهش توضیح دادیم؛ تو این مقاله شما می‌تونید بهترین روش‌هایی که برای از بین بردن این شپشک‌ها و همین‌طور جلوگیری از رشد دوبارشون وجود داره ، مطالعه کنید. از جمله این که می‌تونید از پنکه برای جداکردن این شپشک‌ها از برنج استفاده کنید و بعد در کیسه برنجتون تعدادی از مواردی که تو مقاله گفته شده، قرار بدید تا دیگه تو برنجتون شپشک رشد نکنه. برای این‌که در مورد این روش‌ها بیش تر بخونید و بتونید ازشون استفاده کنید، توصیه می‌کنیم حتما به این مقاله سر بزنید.

  14. ع. نوری says:

    سلام خسته نباشید بنده متاسفانه چندکیسه برنج طارم دارم وچون شپشک وکرم زده بودجلوافتاب ریختم وچندساعت ماندوالان دم ميکنيم هم خردشده وهم خمیرمیشودچه بایدکرد؟ ممنون میشم راهنمایی بفرمایید. تشکر

    • درکام says:

      سلام ممنون سلامت باشید 🙂
      برنج در معرض نور خورشید خرد میشه، متاسفانه نمیشه کاریش کرد. مگر کم کم با برنج جدیدی مخلوط کنید و پخت کنید.

    • احمدحسن آبادی says:

      سلام. برای از بین بردن اون پروانه ها( اول به صورت کرم‌های سفیدرنگ هستن) فقط باید قرص بگذارید بین دستمال کاغذی و بعد اوتو بگذارید لای برنج
      درآخر هم کل کیسه رو داخل نایلون‌های بزرگ مشکی حدود ۶روز نگه‌دارید. تمام حشرات و … ازبین میره.
      این حشرات کرم‌ها به خاطر کهنه بودن برنج و نم‌دار بودن پدید میان

    • درکام says:

      در حال حاضر خیر موجود نداریم. ولی ان شالله سعی میکنیم تا شهریور ماه موجود کنیم.

    • درکام says:

      سلام. متاسفانه در حال حاضر موجود نداریم، تا فصل برداشت

  15. eros says:

    سلام ،مطالبتون خیلی مفید بود ،بد نیست جعبه کبریت هم امتحان کنید ،چون بوی گوگرد حشرات رو دفع میکنه

    • درکام says:

      سلام وقت بخیر. ممنون که تجربه‌تون رو با ما به اشتراک گذاشتید 🙂

  16. مهدی says:

    سلام
    جاذب اکسیژن چیه و چطور میشه تهیه کرد؟
    هزینه تحویلگیری کیسه های تست یک کیلوییتون چقدره؟

    • درکام says:

      سلام. جاذب اکسیژن یه بسته‌ست که تو بسته بندی موادغذایی میذارن و اکسیژن رو جذب میکنه و باعث میشه موادغذایی دیرتر فاسد و خراب بشه. درباره تهیه‌ش یه سری شرکت هستن که تولید میکنن ولی باید جستجو کنید تا پیداشون کنید. اطلاع دقیقی ندارم تو هر شهر یا منطقه از کجا میشه تهیه کرد.
      هزینه ارسال ما در حال حاضر به صورت ثابت ۱۴ هزار تومن هست.

    • درکام says:

      سلام ممنون که تجربه‌تون رو با ما به اشتراک گذاشتین 🙂

  17. سیدمحمدعزبزی says:

    سلام سالهای قبل تجربه کردم
    برنجهازیادبودشروع کردکرم زدن توهرکیسه بیست کیلویی حدودا۳کیلونمک سابیده مخلوط کردم بعد توکیسه کردم تا دوسال مصرف کردم هیچ طوریش نشد

    • شقایق says:

      یعنی همون جور که کرم داشت نمک بهش اضافه کردین یا اینکه اول تمیز کردین بعد نمک زدین؟؟

    • درکام says:

      سلام. بقیه شرایط نگهداری هم رعایت کردید؟ باید مکان و کیسه نگهداری هم مناسب باشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *