راهنمای کامل برنج

همه چیز درباره برنج

همه چیز در مورد برنج

در این مقاله سعی کردیم به تمامی سوالات شما در زمینه برنج پاسخ بدهیم. به دلیل طولانی بودن مقاله، برای اینکه سریع‌تر پاسخ سوال خود را بیابید، می‌توانید در لیست زیر روی سوال مورد نظر خود کلیک کنید تا به راحتی به بخش مربوطه هدایت شوید.

مراحل تولید برنج

مراحل تولید برنج به ترتیب شامل آماده‌سازی بذر برنج، آماده نمودن خزانه (قسمت کوچکی از زمین کشاورزی که بذرهای جوانه‌دار شده را درون آن می‌کارند تا تبدیل به نشاء شوند)، پاک‌سازی زمین خزانه، کاشت بذر در خزانه، شخم و کوددهی زمین اصلی، برداشت نشاء از خزانه، کاشت نشاء در زمین اصلی، آبیاری و وجین، سم‌پاشی و برداشت برنج و کمباین‌زنی می‌باشد. پس از طی این مراحل، برنج را به کارخانه منتقل می‌کنند و سایر مراحل در کارخانه انجام می‌شود.

مراحل کاشت برنج چیست؟

  1. آماده نمودن خزانه برای کاشت برنج: از آنجایی که کاشت برنج در ایران عموماً به روش نشائی انجام می‌شود، کشاورزان در فصل پاییز، حدود ۶ ماه قبل از شروع عملیات کاشت برنج، عملیات آماده کردن خزانه را انجام می‌دهند.
  2. جوانه‌دار کردن بذر برنج: کشاورزان مقداری از بذر برنج سال قبل خود را در محلی خشک و مناسب، به دور از هرگونه جانور و موش، به صورت شلتوک یا خوشه نگهداری می‌کنند. سپس آن‌ها در فروردین ‌ماه سال جدید با انجام عملیات مخصوص، بذر پارسالی را جوانه‌دار می‌کنند و بذر جوانه‌زده آماده کاشت در زمین (خزانه) می‌شود. مرحله جوانه‌دار کردن برنج حدود ۱۰ روز زمان می‌برد.
  3. کاشت بذرهای جوانه‌دار در خزانه: این مرحله از همان اوایل فروردین و بعد از مرحله جوانه‌دار کردن انجام می‌شود و حدود ۲۵ تا ۳۰ روز، یعنی تا اواسط اردیبهشت‌ ماه طول می‌کشد.
  4. انتقال نشاء از خزانه به زمین اصلی: بعد از اینکه بذرها حدود ۲۰ سانتی‌متر رشد کردند و هر بذر ۴ یا ۵ برگ داشت، باید از زمین خزانه به آرامی و با دست کنده شده و برای کاشت به زمین اصلی برده شوند.
  5. کاشت نشاء در زمین اصلی: به انتقال نشاء از خزانه به زمین اصلی برای انجام عملیات کاشت، نشاء‌کاری گفته می‌شود. نشاءها به صورت چندتایی کاشته شده و تعداد نشاءهایی که کنار هم قرار داده می‌شوند و هم‌چنین فاصله هر دسته از نشاء از دسته‌های اطراف به نوع نشاءها بستگی دارد.

برای این که متوجه شوید در هر محله دقیقا چه عملیاتی انجام می‌شود، به مقاله “مراحل کاشت برنج” مراجعه کنید.

برنج کشت اول چیست؟

برنج کشت اول همان برنجی است که کشاورزها بذر آن را از فروردین‌ماه آماده می‌کنند و در خردادماه می‌کارند. با توجه به مکان کشت، این برنج در مرداد یا اوایل شهریور برداشت می‌شود.

برنج کشت دوم چیست؟

وقتی برنج کشت اول برداشت شد، کشاورزها مجدداً زمین را شخم می‌زنند و برای سری دوم، بذرهای برنجی که از یک ماه قبل آماده کرده‌اند را می‌کارند. این برنج معمولا در آبان ماه هر سال برداشت می‌شود. به این نوع برنج، برنج کشت دوم می‌گویند. از جمله برنج کشت دوم می‌توان به  بینام و امرالهی اشاره کرد.

کشت این برنج در مازندران و به خصوص در شهرستان فریدونکنار مرسوم است. در استان گیلان به علت سردی هوا، برنج کشت دوم کاشته نمی‌شود.

برنج کشت اول بهتر است یا کشت دوم؟

این دو برنج چند تفاوت اساسی با یکدیگر دارند که شامل موارد زیر است:

  1. برنج کشت دوم عطر بهتری دارد و خوش‌پخت‌تر است.
  2. دانه‌های برنج کشت دوم درشت‌تر هستند.
  3. برنج کشت اول سالم‌تر است؛ زیرا در مراحل کاشت برنج کشت اول، به آن کم‌تر سم می‌زنند.
  4. آب مورد استفاده برای برنج کشت دوم از کشت اول کمتر است.

برنج دونوج یا راتون چیست؟

علاوه بر برنج کشت اول و دوم که بالاتر توضیح دادیم، نوع دیگری از برنج، به نام برنج راتون وجود دارد که در صورتی که مراحل تولید آن، به خوبی انجام شود برنج تولید شده بسیار باکیفیت و خوش‌طعم خواهد بود.

برای شناخت این نوع برنج، مقاله “برنج راتون چیست؟” را مطالعه کنید.

برنج کم محصول و پرمحصول چیست؟

ارقام برنج ایرانی به ۲ دسته پرمحصول و کم‌محصول تقسیم می‌شوند.

برنج کم محصول

برنج‌های کم‌محصول کیفیت بالاتری دارند و به واسطه اینکه در هر هکتار مقدار کمتری از آن‌ها به دست می‌آید، قیمت بیشتری نسبت به برنج‌های پرمحصول دارند. از جمله برنج‌های کم محصول می توان صدری دم‌سیاه، هاشمی و طارم را نام برد.

برنج پرمحصول

این برنج‌ها در مقایسه با برنج کم‌محصول، دارای کیفیت و قیمت نسبتا پایین‌تری هستند و در هر هکتار مقدار بیش‌تری از آن‌ها به دست می‌آید. از برنج‌های پرمحصول می توان به فجر، ندا و شیرودی اشاره کرد.

برنج سفید و قهوه‌ای چه فرقی با هم دارند؟

هر دانه برنج شامل ۴ لایه است که این لایه‌ها به ترتیب از خارج به داخل شامل : شلتوک، سبوس(غنی از فیبر)، جوانه(غنی از ویتامین‌ها و مواد معدنی) و اندوسپرم (بخش نشاسته‌ای برنج) است. شلتوک اولین لایه‌ی برنج است که نمی‌توان آن را خورد. در برنج قهوه‌ای، تنها شلتوک جدا شده و لایه‌های زیرین آن، یعنی سبوس و جوانه، حفظ می‌شود. اما در برنج سفید تنها لایه باقی‌مانده آن، اندوسپرم است؛ به همین علت این دو نوع برنج ارزش غذایی و خواص متفاوتی دارند که ما در زیر به طور خلاصه، به خواص هر یک از این دو نوع برنج اشاره کرده‌ایم.

برنج قهوه‌ای چه خواصی دارد؟

برنج قهوه‌ای از دسته غلات کامل محسوب می‌شود. هر لیوان از برنج قهوه‌ای حدودا ۲۰۰ کیلو کالری انرژی دارد و منبع بسیار خوبی از فیبر، ویتامین‌های گروه ب، منگنز، سلنیوم، آهن، کلسیم، پتاسیم و منیزیم است. ما در زیر به چند مورد از خواص برنج قهوه ای اشاره کرده‌ایم:

برنج قهوه ای …

  1. به دلیل دارابودن منگنز، خطر ابتلا به سندروم متابولیک، پوکی استخوان، کاهش رشد و باروری را کاهش می‌دهد.
  2. به دلیل داشتن آنتی اکسیدان‌ها و فلاونوییدهای گوناگون، می‌تواند التهاب و استرس اکسیداتیو در بدن را کاهش دهد.
  3. به دلیل داشتن فیبر، می‌تواند سبب کاهش وزن و چرمی شکمی و هم‌چنین پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی می‌شود.
  4. این برنج به کنترل قند خون، انسولین و کنترل اشتها کمک می‌کند؛ لذا برای افراد دیابتی یا مستعد دیابت انتخاب مناسبی است.

گلوتن چیست؟

گلوتن یک پروتئین موجود در برخی غلات است که در افراد مبتلا به سلیاک یا حساسیت به گلوتن، واکنش‌های شدید گوارشی و آلرژیک، آسیب به روده و در نتیجه سوء جذب را ایجاد می‌کند.

برای مطالعه بیش‌تر در مورد خواص برنج قهوه ای و دانستن این که آیا برنج قهوه‌ای گلوتن یا آرسنیک(نوعی سم کشنده) دارد یا خیر، می‌توانید به مقاله “برنج قهوه‌ای” مراجعه کنید.

برنج سفید چه خواصی دارد؟

پرمصرف ترین نوع برنج بین انواع گونه‌های برنج، برنج سفید است که دارای خواص زیادی می‌باشد.

  1. برنج سفید به دلیل داشتن فیبر کم و هضم آسان، برای افرادی که بیماری‌های گوارشی دارند و یا پس از مصرف غذا تجربه تهوع، ریفلاکس یا سوزش سردل دارند، می‌تواند مفید باشد.
  2. از آنجا که برنج سفید یک منبع خوب از کربوهیدرات سریع جذب می‌باشد، برای ورزشکارانی که ورزش حرفه‌ای شدید انجام می‌دهند، گزینه بسیار مناسبی است.
  3. برنج ایرانی فاقد گلوتن می‌باشد؛ بنابراین برای افرادی که مبتلا به سلیاک یا حساسیت به گلوتن هستند، خوردن آن ضرری ندارد.

برای این که بیش‌تر در مورد خواص برنج سفید بدانید، می‌توانید به مقاله “خواص برنج سفید” سری بزنید.

همانطور که اشاره کردیم برنج قهوه ای به دلیل داشتن سبوس، خواص بیشتری نسبت به برنج سفید دارد؛ ولی در حالت کلی بهتر است رژیم غذاییتان به گونه‌ای باشد که شامل هر دو نوع برنج باشد. باید توجه داشت که برای افرادی که مشکلات گوارشی شدید دارند، برنج سفید به دلیل هضم آسان و داشتن فیبر کمتر، بهتر است. از طرف دیگر برنج سفید برای افراد دیابتی، کسانی که سندروم متابولیک دارند و افراد چاق و کم تحرک زیاد خوب نیست و بهتر است در حد تعادل مصرف شود.

برنج نیم‌دانه چیست؟

زمانی که برنج از شالیزار برداشت می‌شود، به کارخانه برده می‌شود تا فرآیند سفید شدن را طی کند و قابل مصرف شود. در طی این فرآیند، مقداری از دانه‌های برنج شکسته شده در انتها حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد از برنج را این دانه‌های شکسته و ریز تشکیل می‌دهند که اصطلاحا به آن “برنج نیم‌دانه” گفته می‌شود.

برنج‌ها از نظر این که شامل نیم‌دانه باشند یا نه، به سه نوع برنج بوجاری شده، برنج بوجاری نشده و برنج سرلاشه تقسیم می‌شوند.

برنج بوجاری شده چیست؟

گاهی در کارخانه برای جدا کردن دانه‌های شکسته برنج، آن را وارد الک می‌کنند تا دانه‌های برنجی که ریزتر و شکسته هستند، از دانه‌های کامل جدا شوند. به این برنج، برنج بوجاری شده می‌گویند.

برنج بوجاری شده به دو دسته تقسیم می‌شود. می‌توان سرعت دستگاه را طوری تنظیم کرد که مقداری برنج نیم‌دانه در آن باقی بماند و برنج به اصطلاح یک الکِ شود و یا این که سرعت آن طوری تنظیم شود، که نیم‌دانه‌ها به طور کامل جدا شده و به اصطلاح دو الکِ شود.

برنج بوجاری نشده چیست؟

به برنجی که الک نشده و دانه‌های شکسته و ریز آن جدا نشده‌اند، اصطلاحاً ” برنج بوجار نشده ” می‌گویند.

 

برنج سرلاشه چیست؟

بعضی از افراد برنج نیم دانه را با مقداری برنج‌ کامل مخلوط می‌کنند که به برنج سرلاشه معروف است. این برنج ظاهر نسبتاً مناسبی دارد و قیمت آن به نسبت برنج بوجار شده مناسب‌تر است. برنج سرلاشه برای مصرف شخصی گزینه خوبی است.

برای این‌که در این زمینه بیش‌تر بخوانید و هم‌چنین ویدئویی از نحوه تولید برنج بوجاری شده ببینید، می‌توانید به مقاله “برنج بوجاری” مراجعه کنید.

برنج ایرانی و انواع آن

برنج ایرانی انواع مختلفی مانند طارم، دم سیاه، هاشمی، فجر، شیرودی و … دارد که از نظر کیفیت و قیمت متفاوت هستند.

کدام برنج ایرانی بهتر است؟

در بین مردم برنج دم سیاه، طارم و هاشمی محبوب‌ترین برنج‌های ایرانی هستند که عطر و طعم بهتری نسبت به سایر برنج‌های ایرانی دارند. به علاوه این برنج‌ها در صورت ماندن، بعد از دو یا سه وعده، به خوبی دفعه اول خواهند بود و همین باعث می‌شود که این برنج‌ها، در رده گران‌ترین برنج‌های ایرانی قرار گیرند.

اگر به دنبال خرید برنج ایرانی باکیفیت و با قیمت مناسب‌تر هستید، برنج فجر و شیرودی بهترین انتخاب برای شما خواهد بود که به دلیل پرمحصول بودن، قیمت پایین‌تری نسبت به سایر برنج‌های ایرانی دارند.

برنج طارم بهتر است یا هاشمی؟

کیفیت برنج طارم بالاتر است و به همین دلیل قیمت آن اندکی از برنج هاشمی بیش‌تر است. به علاوه برنج طارم، عطر و طعم بیش‌تری‌ دارد و بعد از پخت بهتر قد می‌کشد.

برنج خارجی

بیشتر برنج خارجی موجود در ایران، مربوط به کشورهای هند و پاکستان است. برنج‌های خارجی موجود در بازار کیفیت‌های مختلفی دارند؛ اما در کل قیمت تمامی آن‌ها از برنج ایرانی کم‌تر است و برای همین برخی برنج خارجی را به برنج ایرانی ترجیح می‌دهند.

برنج ایرانی بهتر است یا خارجی؟

۱-کیفیت برنج ایرانی بهتر ولی قیمت آن بالاتر است: مهم‌ترین چیزی که انتخاب بین برنج ایرانی و خارجی را سخت می‌کند، قیمت بیشتر و کیفیت بهتر برنج ایرانی نسبت به برنج خارجی است. معمولا برنج‌های ایرانی علاوه بر کیفیت بالا، عطر و طعم فوق‌العاده‌ای نیز دارند. حتی باکیفیت‌ترین برنج‌های خارجی، قیمت پایین‌تری نسبت به برنج ایرانی مرغوب دارند، اما هیچ‌گاه عطر و طعم و کیفیت آن‌ها به پای برنج ایرانی نمی‌رسد.

۲-به عقیده خیلی‌ها پخت برنج خارجی آسان‌تر از برنج ایرانی است: ممکن است شما پخت برنج خارجی را آسان‌تر از برنج ایرانی بدانید؛ در حالی که اگر روش صحیح پخت برنج، چه آبکش و چه کته را یاد بگیرید، دیگر پخت برنج برایتان سخت نخواهد بود.

۳-ممکن است برنج‌های خارجی برای سلامتی مضر باشند: برنج‌های خارجی ممکن است آلوده به مواد خطرناکی مثل آرسنیک، کادمیوم و یا فنول که سرطان‌زا است، باشند. درست است که در حالت کلی ترکیبات مضر برنج فقط با آزمایش برنج، شناسایی می‌شوند، ولی در حالت کلی برنج ایرانی نسبت به برنج خارجی سالم‌تر است.

۴-شرایط نگهداری برنج ایرانی از برنج خارجی سخت‌تر است: معمولا برنج ایرانی بیش‌تر در معرض آفت‌زدگی قرار دارد و اگر نکات نگهداری از آن را رعایت نکنید، خیلی زود دچار انواع آفات می‌شود. علت این موضوع آن است که معمولا به برنج خارجی برای جلوگیری از آفت‌زدگی، مواد نگهدارنده می‌زنند. مواد نگهدارنده از خواص برنج کم می‌کند و خوب نیست.

۵-خرید برنج ایرانی نوعی حمایت از خانواده‌های شمالی است: دلیلی ندارد که حتما برنج های گران ایرانی خریداری کنید. با خرید برنج ایرانی با قیمت مناسب، می‌توانید هم از تولید داخلی حمایت کنید و هم از کیفیت و طعم خوب برنج ایرانی بهره ببرید.

برای این که اطلاعات کامل‌تری را در این زمینه به دست آورید، مقاله ” برنج ایرانی یا خارجی” را مطالعه کنید.

قیمت برنج ایرانی بر چه اساس تعیین می‌شود؟

گفتیم که برنج‌های ایرانی دارای قیمت‌های متفاوتی هستند. در زیر به صورت خلاصه به شما خواهیم گفت که چه فاکتورهایی در تعییت قیمت برنج ایرانی موثر هستند:

  1. نوع و رقم برنج: مهم‌ترین عامل مؤثر بر قیمت برنج، نوع آن است. بالاتر گفتیم که ارقام برنج ایرانی به دو دسته پرمحصول و کم‌محصول تقسیم می‌شوند و اشاره کردیم که معمولا قیمت برنج کم‌محصول، بیش‌تر است. در کل گران‌ترین برنج کم‌محصول، برنج دم‌سیاه و گران‌ترین برنج پرمحصول، برنج فجر می‌باشد.
  2. عرضه و تقاضا: معمولا در مرداد و شهریور که فصل برداشت برنج است و عرضه برنج ایرانی زیاد می‌شود، قیمت برنج کاهش می‌یابد و در ایامی مثل شب عید که تقاضا برای برنج افزایش پیدا می‌کند، قیمت برنج زیاد می‌شود.
  3. منطقه کشت محصول: دو شهر فریدون‌کنار و آستانه در شمال ایران، به دلیل شرایط آب و هوایی مناسب، نوع خاک و زاویه و میزان تابش آفتاب، بهترین و باکیفیت ترین برنج‌ها را دارند و طبیعتا قیمت این برنج‌ها بالاتر است.
  4. ارگانیک بودن برنج: معمولا کشاورزانی که از سموم شیمیایی در کشت برنج استفاده نمی‌کنند و برنجشان به اصطلاح ارگانیک است، قیمت بالاتری برای برنج خود تعیین می‌کنند. چرا که میزان محصولی که برداشت می‌کنند کمتر است. معمولا در تولید برنج کشت دوم از سموم بیشتری نسبت به برنج کشت اول استفاده می‌شود بنابراین قیمت کمتری دارد.
  5. بوجاری و یا بوجاری نشدن برنج: معمولا برنجی که بوجار شده و نیم‌دانه‌ها و دانه‌های شکسته آن جدا شده است، قیمت بیش‌تری دارد. از بین برنج‌های بوجاری شده، برنج هایی که دو الکِ شده و نیم‌دانه‌های آن به صورت کامل جدا شده‌اند، نسبت به آن‌هایی که تک الکِ شده‌اند، گران‌ترند.

علاوه بر مواردی که در بالا نام بردیم، عوامل دیگری هم در تعیین قیمت برنج تاثیرگذار هستند. برای آشنایی بیش‌تر با این عوامل و هم‌چنین مشاهده قیمت برنج ایرانی درکام در سال ۹۹، به مقاله ” قیمت برنج ایرانی” مراجعه کنید.

نکات نگهداری برنج خام ایرانی چیست؟

بالاتر گفتیم که برنج ایرانی در مقایسه با برنج خارجی بیش‌تر در معرض آفت‌زدگی قرار دارد؛ بنابراین باید در نگهداری از برنج ایرانی، نکاتی را رعایت کنید تا از آفت زدگی برنج جلوگیری کنید. این نکات شامل موارد زیر است:

  1. در هنگام خرید برنج، دقت کنید که برنج فاقد کرم و شپشک باشد.
  2. برنج را در ظرف مناسب به ویژه کیسه‌های نخی نگهداری کنید.
  3. برنج را در مکان خشک و خنک نگه دارید. (رطوبت و گرما دو عامل اساسی برای ایجاد و رشد شپشک برنج است)
  4. برای جلوگیری از نفوذ حشرات و انتقال رطوبت از زمین و دیوار به برنج، بین کیسه برنج با زمین و دیوار فاصله‌ای ایجاد کنید.
  5. از همان ابتدا یک یا دو مورد از چیزهایی را که سبب جلوگیری از رشد شپشک برنج می‌شود، درون کیسه برنج قرار دهید. مانند:میخک، حبه سیر، فلفل تند و خشک، نمک، برگ درخت گردو و …
  6. در کیسه‌ی برنج خود از جذب کننده‌ی اکسیژن استفاده کنید.
  7. از مکانی خرید کنید که مطمئن باشید برنجی را ارائه می‌دهند که کاملا در کارخانه خشک شده و فاقد رطوبت است؛ چون برنجی که رطوبت دارد خیلی زودتر شپشک می‌زند.

ما در درکام اطمینان حاصل می‌کنیم که برنج‌هایی که عرضه می‌کنیم، هم فاقد هر نوع حشره‌ای باشند و هم به میزان کافی خشک شده باشند تا زود دچار شپشک نشوند. به علاوه برای این که خیالتان از کیفیت، مرغوبیت و فاقدحشره بودن برنج راحت شود، برایتان امکان خرید بسته تست برنج را نیز فراهم کرده‌ایم تا پس از اطمینان از کیفیت برنج‌ خرید کنید.

برای این که کامل‌تر با این نکات کلیدی آشنا شوید و با به کاربردن آن‌ها از آفت زدن برنجتان جلوگیری کنید، مقاله “نکات نگهداری برنج خام در خانه” را بخوانید.

شپشک برنج چیست و چگونه می‌توان از ایجاد آن جلوگیری کرد؟

شپشک برنج یکی از انواع آفات انباری برنج است. تخم این آفت ممکن است در هر یک از مراحل تولید برنج، روی برنج قرار گیرد. درصورتی که برنج را در شرایط مساعد برای رشد این حشرات قرار دهید، شروع به رشد و تکثیر می‌کنند. این حشرات برای انسان ضرری ندارند ولی در صورتی که از ایجاد آن‌ها جلوگیری نکنید و یا در صورت ایجاد این حشرات در برنج، آن‌ها را جدا نکنید، کم‌کم تمام برنج خرد شده و ازبین می‌رود.

با به کاربردن نکات نگهداری برنج خام در خانه که در بالا به آن اشاره شد، می‌توان از رشد شپشک‌ها جلوگیری کرد.

بهترین روش از بین بردن شپشک برنج چیست؟

برخی از راهکارهایی که برای جداسازی شپشک‌ها از برنج پیشنهاد می‌شود شامل الک کردن برنج، پهن کردن آن زیر نور آفتاب و… می‌باشد؛ اما هیچ یک از این راهکارها راحتی، سرعت و تاثیرگذاری روشی که در زیر به آن اشاره می‌کنیم را ندارد.

برای استفاده از این روش تنها به یک پنکه و ظرفی با دیواره‌ی بلند مانند تشت یا سطل نیاز است. در این روش در یک فضای باز مانند حیاط یا بالکن، ظرف را با فاصله‌ی کم در زیر پنکه قرار دهید. اکنون از قسمت بالای پنکه، برنج را ذره ذره متمایل به جلو با زاویه‌ی مناسب بریزید طوری که برنج که سنگین‌تر است، در ظرف ریخته و شپشک‌ها که سبک‌ترند، به دورتر و خارج از ظرف پرتاب شوند. برای این که تاثیر این روش بیش‌تر باشد و برنج کاملا از شپشک‌ها پاک شود، می‌توان این کار را دو بار انجام داد.

بهترین روش جلوگیری از رشد مجدد شپشک برنج بعد از جداسازی

پس از جداشدن شپشک‌ها از برنج، باید کاری کنید تا از رشد مجدد آن‌ها جلوگیری شود.

قبلا گفتیم که می‌توان برای جلوگیری از رشد شپشک برنج از نمک استفاده کرد اما باید در نظر داشته باشید که نمک به تنهایی در طولانی مدت، باعث خردشدن برنج می‌شود. برای این که این اتفاق نیفتد، متناسب با حجم برنج خود مقداری آرد و نمک را به نسبت ۲ به ۱ با هم مخلوط کنید. (مثلا اگر از یک پیمانه آرد استفاده کردید در مقابل از نصف پیمانه نمک استفاده کنید.)بعد از این که مخلوط شدند، مقداری آب به آن اضافه کنید تا حالت خمیری پیدا کند و حال از این خمیر، گلوله‌های کوچک گردی ایجاد کرده و سپس این گلوله‌ها را با قرار دادن در آفتاب یا روی بخاری کاملا خشک کنید. پس از این که کاملا خشک شدند یک کیسه نخی ۵ الی ۱۰ کیلویی برنج را گرفته و کمی در آن برنج بریزید(مثلا یک سوم) و سپس تعدادی از این گلوله‌ها را روی آن قرار ‌دهید و همین کار را تا پرشدن کامل کیسه طی چند مرحله انجام ‌دهید. با این کار احتمالا دیگر اثری از حضور مجدد شپشک‌ها در برنج خود نمی‌بینید.

از قرص برنج استفاده نکنید

قرص برنج ماده‌ای است که تقریبا ۱۰۰درصد شپشک‌ها را از بین می‌برد اما نکته‌ مهم در مورد آن این است که این قرص حاوی یک سم بسیار خطرناک است و در صورت استفاده غلط از آن، این سم وارد برنج شده و می تواند سبب مسمویت یا حتی مرگ افراد شود. بنابراین توصیه می‌شود به هیچ وجه از این ماده برای از بین بردن شپشک ها در خانه، استفاده نکنید.

علاوه بر روش‌هایی که در بالا برای جداسازی و جلوگیری از رشد مجدد شپشک‌ها در برنج گفته شد، روش های دیگری هم وجود دارد. شما می‌توانید برای آشنایی با این روش‌ها، به مقاله “روش‌های جلوگیری و از بین بردن شپشک برنج” مراجعه کنید. هم‌چنین در این مقاله به نکات استفاده از قرص برنج اشاره شده است تا در صورتی که مجبور شدید از آن استفاده کنید، خطری شما را تهدید نکند.

طرز پخت برنج آبکش و کته با برنج ایرانی چگونه است؟

قبلا گفتیم که پخت برنج ایرانی، چه آبکش و چه کته، کمی سخت است و برخی به دلیل این سختی از برنج ایرانی استفاده نمی‌کنند. پخت برنج ایرانی یک سری فوت و فن دارد که با دانستن و به‌کاربردن آن‌ها، به راحتی می‌توانید برنجی عالی بپزید.

فوت و فن‌های پخت یک برنج عالی

  1. هنگام خرید برنج دقت کنید تا برنجی یکدست، خوش پخت و خوش عطر و طعم را انتخاب کنید. ما در درکام تمامی برنج‌ها را قبل از فروش امتحان می‌کنیم تا از کیفیت و عطر و طعم خوب آن مطمئن شویم.
  2. برنج هرچه کهنه‌تر باشد، عطر و طعم بهتری دارد. بنابراین اگر برنج تازه می‌خرید، بگذارید از یک تا سه ماه بماند.
  3. بهتر است برای تهیه برنج آبکش، برنج را از ۳ الی ۴ ساعت قبل از درست کردن، با آب ولرم خیس کنید و به ازای هر پیمانه برنج، یک قاشق چای‌خوری پر نمک بریزید تا برنج به خوبی خیس بخورد.
  4. عجله نکنید و زمانی که آب داخل قابلمه به خوبی جوش آمد و اصطلاحاً به قل افتاد، برنج خیس شده را بدون آب، داخل قابلمه بریزید.
  5. بهتر است بعد از ریختن برنج درون آب جوش، به آن مقداری نمک اضافه کنید تا برنج له نشود.

ما در این‌جا تنها به چند نکته اشاره کردیم. شما می‌توانید ۸ نکته بعدی را در مقاله “فوت و فن‌های پخت یک برنج عالی” ببینید.

برنج آبکش بهتر است یا کته ؟

هرکدام از این دو خواص خود را دارند. برنج آبکش سموم کم‌تری دارد؛ زیرا همان‌طوری که بالاتر گفته شد، برای تولید برنج آبکش، باید برنج را از قبل برای چند ساعت خیس کنید و همین باعث می‌شود تا مقداری از سموم آن در حین خیساندن وارد آب شود. اما از طرفی دیگر برنج کته خاصیت برنجی بیشتری دارد، چون سبوس و ویتامین‌های برنج در آن باقی می‌ماند و با آبکشی برنج هدر نمی‌رود.

شما می‌توانید مقاله‌های “طرز تهیه برنج آبکش” و “طرز تهیه برنج کته” را ببینید و به طور کامل شیوه پخت صحیح این دو برنج را یاد بگیرید تا بتوانید برنجی عالی بپزید و از خوردن آن لذت ببرید.

آب برنج چه خواصی دارد؟

آبی که از خیساندن برنج و یا از آبکش کردن برنج به دست می‌آید، سرشار از نشاسته است و دارای خواص زیادی می‌باشد.

آب برنج برای مو چه خاصیتی دارد؟

آب برنج به دلیل داشتن مقادیری آمینو اسید، ویتامین های گروه  B، ویتامین  E، مواد معدنی و آنتی اکسیدان، برای سلامت مو مفید است.

آب برنج علاوه بر این که سبب تقویت و شادابی مو می‌شود، کمک می‌کند که مو درصد زیادی از رنگ طبیعی خود را حفظ کرده و دیرتر سفید شود. ترمیم موهای آسیب‌دیده، افزایش لطافت، افزایش درخشندگی، تقویت ریشه و رشد موها از جمله فواید آب برنج می‌باشد.

حتی برخی عقیده دارند که استفاده از آب برنج برای پوست نیز مفید است و سبب شادابی و روشن شدن پوست می‌شود.

برای اینکه از خواص آب برنج برای مو بهره‌مند شوید، می‌توانید طریقه استفاده از آن را در مقاله “خواص آب برنج” ببینید.

امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد.

منبع:درکام

این مطلب رو دوست داشتید؟

لطفاٌ بهمون امتیاز بدید(راست ترین ستاره ۱ امتیاز و چپ ترین ستاره ۵ امتیاز دارد )

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *